KÖZÖSSÉGI BESZÉLGETÉS, 2018 MÁJUS

A Kelet-Mecsek célterület második közösségi beszélgetésén olyan szervezet képviselői, illetve egy helyi lakos is részt vett, akik az első eseményen nem vettek részt. Ebből adódóan a közösségi beszélgetés a projekt ismertetésével kezdődött.

A Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesületének képviselője a Kelet-Mecsek célterület esetében nem tartja szerencsésnek a célterület meghatározását és elnevezését. Rávilágított arra, hogy Meszes, Szabolcsfalu, Szabolcstelep, Pécsbánya és a Hősök terei rész is más működési elvek alapján szerveződik, egykor önálló településrészek voltak. A projektmunkatársak tájékoztatták a megjelenteket arról, hogy a célterületek meghatározásánál figyelembe kellett venni a projektfelhívásban megfogalmazott követelményeket és feltételeket.

Az egyesület képviselője hiányolta a célterületen működő civil szervezetek jelenlétét. Tudomása szerint az általa ismert helyi szervezetek nem tartják egymással a kapcsolatot és nem is törekednek az egymással való kapcsolatfelvételre.

A célterület felelős kérte az egyesület ügyvivő elnöknek a segítségét abban, hogy a területen tevékenykedő civil szervezetekkel a munkatársak felvehessék a kapcsolatot, a közösségi térnek használt helyeket felkereshessék és a lakosok véleményét is megismerjék. A célterület felelős tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy ezt a kapcsolatépítést júniustól segíteni fogja az információs pont működtetése, ahol minden szerdán fogadja majd az érdeklődőket a célterület felelős.

A Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesületének programtervei között a Fúvószenekari Fesztivál továbbvitele és az Országos Dalversenye szerepel.

Az első közösségi beszélgetésen résztvevő szervezetek véleményét összesítve az Egyesület elnöke rávilágított arra, hogy jelen pillanatban a helyi civil szervezetek nem teljes mértékben értik a közösségfejlesztési projektet, ezért egy újabb időpontra hívnának össze az akkor megjelenteket, hogy részletes tájékoztatást kapjanak az érdeklődők.

Megfogalmazódott egy olyan szándék a Meszesi közösségfejlesztés kapcsán, hogy a rossz hírnevét végre „levetkőzze” és egy jobb képet alakítson ki az emberek fejében. Céljuk az, hogy egyenrangú városrészként kezeljék Kertvárossal és Uránvárossal.

A közösségi beszélgetésen a projekthonlap, a https://pecsikozossegek.hu/ is bemutatásra került, amely után a közösségi felmérés, a lakossági megkérdezés kérdőív tervezetét ismerhették meg a jelenlévők. A közösségfejlesztők tájékoztatták a beszélgetésen résztvevőket a kérdőív társadalmasításának menetéről. Ezzel kapcsolatban a projektmunkatársak kérték a résztvevőket, hogy észrevételeikkel és javaslataikkal legyenek a projekt segítségére. A lakossági megkérdezés júliusban fog kezdődni.